5 szybkich i sprawdzonych przepisów na sałatki lekkostrawne

Kobieta robi lekkostrawną sałatkę

Sałatki lekkostrawne to idealne i pyszne rozwiązanie, szczególnie na letnie i upalne dni. Nie obciążają one organizmu i dostarczają wszystkich, najważniejszych wartości odżywczych. Można je przygotować ze składników, które znajdują się niemal w każdej kuchni, jak np. warzywa i owoce sezonowe, czy chude mięso i pełnoziarniste pieczywo. Warto znać kilka ciekawych przepisów, które z pewnością się sprawdzą i zyskają wielu zwolenników.

1. Lekka sałatka na grilla

Aby przygotować lekką sałatkę na grilla, należy przygotować:

  • ananas lub brzoskwinię,
  • pierś z kurczaka,
  • sałatę lodową,
  • pomidory,
  • oliwę,
  • sól i pieprz,
  • musztardę.

W pierwszej kolejności należy dobrze doprawić i zamarynować pierś z kurczaka, a potem grillować ją przez około 10 minut. Ananas lub brzoskwinie także podpiec na ruszcie, aż do momentu karmelizacji. W miseczce należy ułożyć warstwę sałaty lodowej oraz pokrojone pomidory. Oliwę natomiast trzeba połączyć z musztardą i tak utworzonym sosem polać sałatkę.

2. Sałatka nicejska

Składniki:

  • sałata,
  • świeży ogórek,
  • papryka,
  • pomidory,
  • jajka,
  • tuńczyk,
  • puszka serdele anchois,
  • zielone oliwki,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól.

Sałatkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najpierw należy porwać sałatę na drobne kawałki, podzielić tez tuńczyka. Paprykę i ogórki pokroić na plasterki, a jajka i pomidory w ćwiartki. Następnie trzeba przekroić oliwki i wszystko razem wymieszać, postępując przy tym bardzo delikatnie. Całość polać sosem.

3. Sałatka letnia

Aby przygotować kolejną niezwykle ciekawą i smakowitą propozycję, należy przygotować:

  • ogórki,
  • pomidor,
  • czerwoną paprykę,
  • kukurydzę konserwową,
  • ser feta,
  • olej,
  • przyprawę do sałatek.

W pierwszej kolejności należy odsączyć kukurydzę, a także umyć pomidory i pokroić je w kostkę. Następnie trzeba opłukać paprykę, usunąć z niej wszelkie nasiona i pokroić ją w równą kostkę. Podobnie postąpić w ogórkami. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać odrobinę oleju i przypraw do smaku. Na koniec pokroić w kostkę ser feta i dodać do całości.

4. Sałatka Egzotica

Dla fanów bardziej niestandardowych rozwiązań, z pewnością dobrym pomysłem będzie sałatka egzotica. Aby ją wykonać należy przygotować:

  • dużą paprykę czerwoną,
  • kiwi,
  • żółta papryczkę chili,
  • czerwoną papryczkę chili,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ocet jabłkowy,
  • olej lniany,
  • słodką musztardę z kurkumą,
  • cukier,
  • pieprz i sól,
  • ząbek czosnki.

Słodką paprykę trzeba pokroić w słupki, a kiwi w kostkę. Następnie dodać drobno posiekane papryczki chilli i natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest wykonanie specjalnego sosu. Trzeba zmieszać w miseczce olej lniany, musztardę oraz ocet jabłkowy, odrobinę wody i ząbek czosnku. Wszystkie składniki należy doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić pieprzem i solą. Warto pamiętać o tym, że sos powinien być dość słodki. Gotową mieszankę można dodać do przygotowanych wcześniej warzyw i owoców i dokładnie zmieszać.

5. Sałatka chłopska

Do jej przygotowania należy przygotować:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 20 dag boczku,
  • ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • natkę pietruszki,
  • majonez,
  • gęstą śmietaną,
  • ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Ziemniaki należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a po wystudzeniu pokroić w dość grubą kostkę. Boczek także trzeba pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Kiedy będzie ostudzony można przecisnąć go przez praskę i wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki oraz z pozostałymi składnikami. W salaterce trzeba warstwowo ułożyć ziemniaki i posypać je boczkiem oraz sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Na samej górze dla dekoracji można położyć kilka plastrów kiszonego ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Gotowa sałatka mimo, że nie należy do najlżejszych jest zdrowa i nie tuczy. Świetnie nadaje się do dać z grilla. Można także pominąć boczek, ponieważ na ruszcie przygotowuje się najczęściej inne gatunki mięsa.

Artykuł napisała:
Anna Kubica – oligofrenopedagog,
interesujący się aranżacją wnętrz i ogrodów