
Sałatki lekkostrawne to idealne i pyszne rozwiązanie, szczególnie na letnie i upalne dni. Nie obciążają one organizmu i dostarczają wszystkich, najważniejszych wartości odżywczych. Można je przygotować ze składników, które znajdują się niemal w każdej kuchni, jak np. warzywa i owoce sezonowe, czy chude mięso i pełnoziarniste pieczywo. Warto znać kilka ciekawych przepisów, które z pewnością się sprawdzą i zyskają wielu zwolenników.
1. Lekka sałatka na grilla
Aby przygotować lekką sałatkę na grilla, należy przygotować:
- ananas lub brzoskwinię,
- pierś z kurczaka,
- sałatę lodową,
- pomidory,
- oliwę,
- sól i pieprz,
- musztardę.
W pierwszej kolejności należy dobrze doprawić i zamarynować pierś z kurczaka, a potem grillować ją przez około 10 minut. Ananas lub brzoskwinie także podpiec na ruszcie, aż do momentu karmelizacji. W miseczce należy ułożyć warstwę sałaty lodowej oraz pokrojone pomidory. Oliwę natomiast trzeba połączyć z musztardą i tak utworzonym sosem polać sałatkę.
2. Sałatka nicejska
Składniki:
- sałata,
- świeży ogórek,
- papryka,
- pomidory,
- jajka,
- tuńczyk,
- puszka serdele anchois,
- zielone oliwki,
- olej,
- sok z cytryny,
- pieprz i sól.
Sałatkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najpierw należy porwać sałatę na drobne kawałki, podzielić tez tuńczyka. Paprykę i ogórki pokroić na plasterki, a jajka i pomidory w ćwiartki. Następnie trzeba przekroić oliwki i wszystko razem wymieszać, postępując przy tym bardzo delikatnie. Całość polać sosem.
3. Sałatka letnia
Aby przygotować kolejną niezwykle ciekawą i smakowitą propozycję, należy przygotować:
- ogórki,
- pomidor,
- czerwoną paprykę,
- kukurydzę konserwową,
- ser feta,
- olej,
- przyprawę do sałatek.
W pierwszej kolejności należy odsączyć kukurydzę, a także umyć pomidory i pokroić je w kostkę. Następnie trzeba opłukać paprykę, usunąć z niej wszelkie nasiona i pokroić ją w równą kostkę. Podobnie postąpić w ogórkami. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać odrobinę oleju i przypraw do smaku. Na koniec pokroić w kostkę ser feta i dodać do całości.
4. Sałatka Egzotica
Dla fanów bardziej niestandardowych rozwiązań, z pewnością dobrym pomysłem będzie sałatka egzotica. Aby ją wykonać należy przygotować:
- dużą paprykę czerwoną,
- kiwi,
- żółta papryczkę chili,
- czerwoną papryczkę chili,
- pęczek natki pietruszki,
- ocet jabłkowy,
- olej lniany,
- słodką musztardę z kurkumą,
- cukier,
- pieprz i sól,
- ząbek czosnki.
Słodką paprykę trzeba pokroić w słupki, a kiwi w kostkę. Następnie dodać drobno posiekane papryczki chilli i natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest wykonanie specjalnego sosu. Trzeba zmieszać w miseczce olej lniany, musztardę oraz ocet jabłkowy, odrobinę wody i ząbek czosnku. Wszystkie składniki należy doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić pieprzem i solą. Warto pamiętać o tym, że sos powinien być dość słodki. Gotową mieszankę można dodać do przygotowanych wcześniej warzyw i owoców i dokładnie zmieszać.
5. Sałatka chłopska
Do jej przygotowania należy przygotować:
- 4 duże ziemniaki,
- 20 dag boczku,
- ogórki kiszone,
- szczypiorek,
- natkę pietruszki,
- majonez,
- gęstą śmietaną,
- ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Ziemniaki należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a po wystudzeniu pokroić w dość grubą kostkę. Boczek także trzeba pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Kiedy będzie ostudzony można przecisnąć go przez praskę i wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki oraz z pozostałymi składnikami. W salaterce trzeba warstwowo ułożyć ziemniaki i posypać je boczkiem oraz sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Na samej górze dla dekoracji można położyć kilka plastrów kiszonego ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Gotowa sałatka mimo, że nie należy do najlżejszych jest zdrowa i nie tuczy. Świetnie nadaje się do dać z grilla. Można także pominąć boczek, ponieważ na ruszcie przygotowuje się najczęściej inne gatunki mięsa.
Artykuł napisała:
Anna Kubica – oligofrenopedagog,
interesujący się aranżacją wnętrz i ogrodów
Super przepisy, na pewno skorzystam z każdego! Uwielbiam sałatki 😀